Канадската корпорация Камеко“ (Cameco) обяви, че е подписала  10-годишен договор

...
Канадската корпорация Камеко“ (Cameco) обяви, че е подписала  10-годишен договор
Коментари Харесай

Пети блок на АЕЦ Козлодуй ще работи с канадски уран

Канадската корпорация „ Камеко “ (Cameco) разгласи, че е подписала  10-годишен контракт за доставка на нуклеарно гориво за България.
От известие на уеб страницата на компанията излиза наяве, че става дума съответно за Пети блок на АЕЦ " Козлодуй ".
Компанията, която е измежду най-големите международни производители на уран и нуклеарно гориво, показва, че през идващите 10 години - до 2033 година ще доставя   " натурален уранов хексафлуорид, (UF6) за потребностите на българската централа. Подписаното съглашение,  което има период на деяние до 2033 година, е за почти  2,2 милиона кг UF6, равни на към  5.7 млн. паунда уранов концентрат.
„ Това е първото ни съглашение за доставка на гориво за нуклеарния енергиен бранш на България, разяснява президентът на Cameco Тим Гицел на офциалната страница на компанията.
От информацията на Cameco не излиза наяве кой тъкмо е сътрудник по контракта. България към този момент има съглашение с шведското отделение на щатската Westinghouse за зареждане на Пети блок на АЕЦ " Козлодуй ". В края на предходната година Cameco разгласи, че дружно с Brookfield Renewable се готви да придобие компанията майка Westinghouse Electric Company.  
За Шести блок пък доставчикът ще е френската " Фраматом ", като по този начин България се стреми да се еманципира от зависимостта си от съветските компании в нуклеарната енергетика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР